Oti

A BBA Reviews on Cancer című folyóiratban jelent meg Dr. Menyhart Otília ELIXIR vezető kutató összefoglaló közleménye a témában.

A daganatokban lezajló megváltozott anyagcsere folyamatok kapcsán egyre nagyobb figyelmet nyer az étrend a rosszindulatú daganatok kezelésében. Számos preklinikai tanulmány eredményei sugallják, hogy az étrend változtatása, különösen a glükóz megvonása és a bevitt kalória korlátozása módosíthatja a tumorellenes kezelésre adott választ. A daganatok azonban rendkívül heterogén mintázatot mutatnak preferált energiaforrásaik tekintetében. Ezt a függőséget befolyásolja a daganat típusa, a tumor anatómiai elhelyezkedése, a származási szövet, az aberráns jelátvitel természete és a tumor mikrokörnyezet összetétele, tehát egy nagyon összetett és tumor-specifikus rendszerről van szó. Nem véletlen tehát, hogy különböző tumortípusok különféle módon reagálnak a táplálkozási korlátozásokra. További probléma, hogy az étrendi korlátozásokkal kapcsolatos ismeretek nagy része in vitro és állatkísérletekből származik, amelyek nem feltétlenül tükrözik a valós életben várható eredményeket.

További kutatásokra van szükség a különböző rákos megbetegedések és kezelések esetében az étrendi korlátozások optimális időtartamának, időzítésének, biztonságosságának és hatékonyságának meghatározásához. Ezenkívül jól megtervezett humán klinikai vizsgálatokra van szükség a specifikus metabolikus sebezhetőségek és a célzott étrendi beavatkozások közötti kapcsolat megállapításához. Azonban a koplalást és tápanyagmegvonást alkalmazó klinikai vizsgálatokban továbbra is jelentős kihívást jelent a betegek alacsony részvétele.

A tanulmány teljes terjedelmében ezen a linken olvasható.