steers

Az ELIXIR február 1-én jelentette be az EU által finanszírozott ELIXIR-STEERS projekt kezdetét, amely egy hároméves, 4 millió eurós költségvetésű kezdeményezés. A projekt az összes ELIXIR-csomópont, 23 ország 36 intézetének, valamint az EMBL-EBI-nak az együttműködésén alapul. Célja az, hogy javítsa a nagyszabású, határokon átnyúló elemzések megvalósulását az Európai Kutatási Térségben az élettudományok területén. Ehhez úgy járul hozzá, hogy közös elemzési eszközök és helyes munkafolyamat-gyakorlatok révén minimalizálja a duplikációkat, csökkenti az energiafogyasztást és mérsékeli az ökológiai lábnyom kialakulásának lehetőségét a számítógépes élettudományokban, különösen az olyan erőforrás-igényes alkalmazásokban, mint a mesterséges intelligencia.

Az ELIXIR-STEERS projekt két korábbi, uniós finanszírozású projekt eredményeire épül: ELIXIR-EXCELERATE (2015-19), amely hozzájárult az ELIXIR mint koordinált európai élettudományi infrastruktúra létrehozásához, és ELIXIR-CONVERGE (2020-23), amely az ELIXIR-csomópontok adatainak kezelését és gondozását javította.

Andy Smith, az ELIXIR ideiglenes igazgatója és az ELIXIR-STEERS koordinátora elmondta: "Nagy örömmel indítjuk útjára az ELIXIR-STEERS projektet, amely az ELIXIR kutatási szoftverekkel és munkafolyamatokkal kapcsolatos szakértelmének bővítésére összpontosít. Ez a projekt fontos lépés a kialakulóban lévő európai föderatív adatvilág megerősítése és a környezeti fenntarthatóság optimalizálása felé a számítási gyakorlatokban".

Az ELIXIR-STEERS-szel kapcsolatos további információkért kérjük írjon a steers-coordination@elixir-europe.org címre.