than

Közlemény jelent meg Dr. Than Nándor Gábor ELIXIR vezető kutató közreműködésével a várandós nőket érintő preeklampszia holisztikus vizsgálatáról.

A preeklampszia megelőzése nehéz a terhesség e súlyos szövődményének szindrómás jellege és a számos mögöttes mechanizmus miatt. Bár klinikailag hasznos lehet a terhesség különböző időszakaiban fellépő tünetek alapján történő klinikai osztályozás, ez azonban mégsem tükrözi a preeklampsziához vezető kóros folyamatok valódi természetét és összetettségét. A korai szűrést és a személyre szabott megelőző stratégiákat akadályozza a szindróma heterogén molekuláris útvonalainak hiányos ismerete és a megfelelő, specifikus diagnosztikai módszerek hiánya. Az azonosított betegségútvonalak aktiválódását kimutató új diagnosztikus eszközök kifejlesztése lehetővé tenné a korai, pontos szűrést és a személyre szabott megelőző terápiákat.

Jelen vizsgálatunkban olyan holisztikus megközelítést alkalmaztunk, amely magában foglalja a különböző etnikai populációkból gyűjtött anyai vérminták többféle proteomikai módszerrel történő vizsgálatát, valamint a proteomikai adatok, anyai demográfiai és klinikai jellemzők és a placenta szövettani adatainak összetett, rendszerbiológiai analízisét. Ezáltal azonosítani tudtuk a preeklampszia négy molekuláris alosztályát, és megállapítottuk az azokban aktiválódó eltérő, illetve átfedő betegségmechanizmusokat. A jelen áttekintés összefoglalja e vizsgálatok eredményeit és következtetéseit, valamint a potenciális kutatási és klinikai alkalmazási lehetőségeket.

A cikk teljes terjedelmében ezen a linken érhető el.