A pécsi ELIXIR csapat cikke Dr. Gyenesei Attila vezetésével elősegítette a felfedezést, ami új megközelítést jelent az agydaganatok gyógyításával kapcsolatban. A cikk a Biomedicines folyóiratban jelent meg „Az IL-7 jelátviteli útvonal epigenetikai visszatartása a progresszív glioblasztómában” címmel.

A glioblastóma (GBM) az egyik legkomolyabb és leginkább halálos kimenetelű agytumorok egyike. Kialakulása közben a tumorsejtek szomatikus genomiális átrendeződéseket, mutációkat és másolatokat halmoznak fel, számos olyan változást, amelyet az epigenomikus és a génexpresszió profil változásai kísérnek. A glioblastóma elzárja a tumorsejteket a citotoxikus immunválasztól. Ez a tanulmány feltárta az IL-7 receptor által közvetített útvonal progresszív elnyomását, mint a glioblasztóma immunelkerülésének eszközét, és ezáltal kiemelte azt, mint új kezelési célpontot.

Dr. Gyenesei Attila, a Pécsi tudományegyetem tudományos főmunkatársa és az ELIXIR Magyarország csomópont technikai koordinátora is. 

Referencia: Tompa, M.; Kraboth, Z.; Galik, B.; Kajtar, B.; Gyenesei, A.; Kalman, B. Epigenetic Suppression of the IL-7 Pathway in Progressive Glioblastoma. Biomedicines 202210, 2174.