2022. August 30-31 között Dublinban (University College Dublin) került megrendezésre a ELIXIR Rendezetlen fehérje közösség (IDP Community) éves konferenciája hibrid formában. 

A konferencián elhangzott előadások egyik fő fókusza a rendezetlen fehérjékhez kapcsolódó adatbázisok, illetve ezek integrációját elősegítő szükséges további feladatok voltak. Az előadások betekintést nyújtottak a rendezetlen fehérjék sokszínű funkcióiba is. Az előadásokban volt szó a koronavírus tüskefehérjéje rendezetlen részeinek annotációjáról, a retinosa pigmentosa betegség kialakulásában részt vevő fehérjék jellemzéséről, illetve a hiszton fehérje rendezetlen részének szerepéről autoimmun betegségekben. A konferencián az ELIXIR magyar csomópontot Dr. Dosztányi Zsuzsanna és Dr. Erdős Gábor képviselte (ELTE Biokémia Tanszék, MTA-ELTE Lendület Bioinformatikai Kutatócsoport), akik előadással és szekciók vezetésével is kivették a részüket a konferencia sikeres lebonyolításában.

Az ELIXIR meetinghez kapcsolódóan került megrendezésre a CAID2 (rendezetlen fehérje predikciós módszerek tesztelése) előzetes eredményeinek ismertetésére. Ennek keretében a széles körben elterjedt rendezetlenség predikciós módszer - az IUPred -  ML megközelítést használó, jelenleg fejlesztés álló változata (AIUPred módszer) jól szerepelt a kötőrégiók kategóriájában. A módszert Dr. Erdős Gábor rövid előadásban is ismertette. 

https://iupred.elte.hu/