Dr. Menyhart Otilia, Weltz Boglárka és Prof. Dr. Győrffy Balázs, a Semmelweis Egyetem kutatói kifejlesztettek egy online alkalmazást a kutatások során keletkezett fals pozitív eredmények csökkentésére. Erről szóló cikkükPLoS One folyóiratban jelent meg.

Szinte minden tudományágban dolgozó kutató szembesül azzal a problémával, hogy számos hipotézis egyidejű értékelése során megnő a fals pozitív eredmények aránya, ugyanis a többszörös összehasonlítás növeli a valótlan asszociációk lehetőségét. A probléma megoldására számos korrekciós stratégia létezik. Közleményükben összefoglalták a legfontosabb statisztikai fogalmakat, és lépésről lépésre ismertették a leggyakrabban alkalmazott korrekciós módszereket. Az alkalmazott stratégiákat érthető példákkal illusztrálva egy könnyen követhető útmutatót hoztak létre a megfelelő korrekciós technika kiválasztásához. Ezen felül egy teljesen automatizált megoldást is kínálnak a probléma megoldására. A felhasználóbarát, regisztráció-mentes online eszköz a www.multipletesting.com címen érhető el, melynek használata programozási ismereteket nem igényel. Az online felület lehetővé teszi az öt leggyakrabban használt korrekciós módszer (Bonferroni-, Holm-, Hochberg-korrekció, FDR és q-érték) gyors használatát. Ez a fejlesztés valódi hiánypótló megoldást nyújt az élettudományban dolgozó kutatók számára.

Referencia: Menyhart O, Weltz B, Győrffy B. MultipleTesting.com: A tool for life science researchers for multiple hypothesis testing correction. PLoS One. 2021;16(6):e0245824.

Az eszköz elérhető itt: https://multipletesting.com/