Kép

A Semmelweis Egyetem Bioinformatika Tanszékének 4 oktatója: Prof. Dr. Győrffy Balázs, Dr. Weltz Boglárka, Dr. Munkácsy Gyöngyi és Dr. Hermann Péter  kifejlesztettek egy alkalmazást, amely közös platformra hozza a különböző tudományterületeken publikáló és eltérő publikációs korú kutatókat.

Ezt azáltal teszi, hogy létrehoztak egy mátrixot, ami az azonos kategóriában lévő kutatókat több szempont alapján egymáshoz viszonyítja majd az így megkapott érték már egyenértékűen használható a többi  kategóriában lévő kutatókkal való összehasonlításra. Az alkalmazással az is nagy valószínűséggel meghatározható, hogy egy   kutató milyen valószínűséggel pályázhat kutatási ösztöndíjra.

Az alkalmazás adatbázisát 17072 magyar kutató teljes publlikációs és citációs listája alapján hozták létre. Az összehasonlítás 4 szempontja: a h-index, az 1 év alatt kapott független citációk száma, a publikációk száma, és a magas impact faktorú publikációk száma, illetve ezek alapján az azonos korcsoportba tartozó és azonos tudományterületen publikáló kutatók összehasonlítása.

Az oldal további előnye, hogy könnyen kiexportálhatjuk belőle nemcsak konkrét személyek publikációnak listáját, de lehet benne szűrni intézményre, újságra illetve évre is.

Az alkalmazás ingyenesen elérhető a www.scientometrics.org honlapon.