Kép_Systems Biology

Az ELIXIR Európai szervezete létrehozott szakmai közösségeket, amik az ELIXIR Nodes (csomópontok) és külső partnerek szakértőit egyesítik, hogy összehangolják az egyes élettudományi területeken folytatott tevékenységeket.

Ezek a közösségek olyan területeket fednek le, mint a humán adatok és a növénytudományok, valamint olyan technológiákat, mint a Galaxy és a proteomika. Idén januárban két új közösséggel is bővült az ELIXIR, és így már tizenöt közösség tartozik hozzá. A két új közösség a Rendszerbiológia és az Egysejt Omika (Systems Biology és a Single-Cell Omics).

A Rendszerbiológia a biológiai rendszereken belül végbemenő komplex interakciók és folyamatok vizsgálatával, modellezésével próbálja megérteni, hogy a biológiai rendszerek egyes komponensei közötti kölcsönhatások hogyan állnak össze az adott rendszer funkcióivá és a rá jellemző viselkedéssé. A rendszerbiológia egyik fő jellemzője a gyakran nagy mennyiségű és heterogén adatok integrálása, több léptékben, térben és időben egyaránt. Az ELIXIR Rendszerbiológiai Közösség átfogó hosszú távú célja, hogy a rendszerbiológiai modellezést a biológiai kutatást központi pillérévé tegye. A csatolt kép is ezt ábrázolja.

Az Egysejt és térbeli omika (SCO) forradalmasította az élettudományi kutatások módját és felbontási szintjét. Nemcsak az alapvető sejtbiológia megértésére volt hatással, hanem az egysejt és térbeli technológiák gyors fejlődését és az adatelemzési módszerek aktív fejlődését is magával hozta, ami évről évre új elemzési eszközök és stratégiák sokaságát eredményezte. Az ELIXIR Single-Cell Omics Community célja az egysejt és térbeli omikai kutatások fő kihívásainak azonosítása és a nemzetközi erőfeszítések koordinálása a kutatók igényeinek legjobb kiszolgálása érdekében. A Közösség a nemzeti tapasztalatokra fog építeni, és előkészíti az utat a SCO-kutatás integrált, hosszú távú megoldásai felé.

Aki csatlakozni szeretne a fenti két új csoporthoz vagy bármelyik másikhoz, az alábbi linken teheti meg, szándékát jelezve a csomópontvezető felé.

https://elixir-europe.org/communities

A két új közösségről pedig itt olvashat bővebben: