Kép

Dr. Solymosi Norbert, az Állatorvostudományi Egyetem docense és szerzőtársai cikkükben különböző probiotikus ételekkel és étrend-kiegészítőkkel bevihető baktériumok genomját vizsgálták.

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) kihívást jelent a fertőzések kezelésében. A baktériumokban az AMR az antibiotikum-rezisztencia géneken (ARG) alapul, amelyek közül néhány mobilis lehet. Bizonyos körülmények között a mobilis ARG-vel rendelkező baktériumok átadhatják ARG-jeiket más baktériumoknak. Ha a mobilis ARG-vel rendelkező baktériumok emberi vagy állati fogyasztásra szánt cikkekben vannak, akkor a lenyeléskor átadhatják ezeket az ARG-ket a gazda emésztőrendszerében lévő baktériumoknak. A szerzők a probiotikus baktériumfajok ARG-it, különösen azok mobilitási jellemzőit vizsgálták. 

A felmért erjesztett/nem erjesztett élelmiszerekben vagy probiotikus étrend-kiegészítőkben (FFP-k) használt baktériumtörzsek genomját bioinformatikai elemzésnek vetették alá. Így fény derült a rezisztomra (rezisztenciagén-készlet), valamint a mobilomra (baktériumok közötti géntranszfert elősegítő genetikai elemek készlete). Az azonosított ARG-k előfordulási gyakorisága fajonként eltérő volt. Két baktériumfajban nem mutattak ki ARG-t. Az ARG-ket tartalmazó baktériumminták között jelentős arányban voltak olyan ARG-k, amelyek valószínűleg mobilisak. 

A kutatás közegészségügyi jelentőségét az adja, hogy a mobilis ARG-ket hordozó baktériumokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása lehetővé teheti a kívülről bevitt, valamint a szervezetet kolonizáló baktériumok érintkezését. Ez a közelség megkönnyítheti a mobilis ARG-k átjutását az elfogyasztott termékekből származó baktériumokról a bélben lévő más baktériumokra, akár patogén baktériumokra is. Bár a mobilis ARG-k megszerzése nem jár feltétlenül fenotípusosan is megnyilvánuló AMR-rel, megfontolandó lenne a jelenlegi szabályozási rendszer kiterjesztése az fogasztásra szánt probiotikus baktériumok potenciálisan aggályos funkcionális tulajdonságainak kimutatására, így a mobilis ARG-kre történő szűrésre is a felhasználás előtt. 

A teljes cikk itt olvasható.