KÉP

Az ELIXIR Magyarország 2023. május 17-én tartotta Tavaszi Bioinformatikai Konferenciáját, melyen összesen 92 bioinformatikával foglalkozó kutató és PhD hallgató vett részt.

Dr. Lengyel László, az NKFIH új alelnökének köszöntőjét Prof. Dr. Győrffy Balázs, az ELIXIR magyarországi csomópontja vezetőjének előadása követte, melyben röviden bemutatta az ELIXIR Magyarország konzorcium intézményeit, projektjeit és tudományos tevékenységét.

Az 5 szekción belül összesen 21 előadás volt hallható. A  szekciók a következők voltak: Omika, Molekuláris biológia és Biokémia, Program/Algoritmus/Software bemutató, Mesterséges intelligencia és Adatbázis bemutató.

A szekciókon belül az adott terület kiváló kutatói és PhD hallgatóik osztották meg aktuális kutatásaikat és eredményeiket. A főbb témakörök közül kiemelnék néhányat: az újgenerációs szekvenálás és bioinformatikai algoritmusok alkalmazása, onkológiai biomarkerek szerepe, és molekuláris hálózatok szerepe az elhízás és cukorbetegség kutatásában. Továbbá több adatbázis és szoftware is bemutatásra került: biomarkerek azonosítására alkalmas webes eszköz, többszörös hipotézis teszt korrekciója, valamint a rendezetlen fehérjékben található rákos mutációk vizsálatát célzó eszköz.

Végül, de nem utolsó sorban szó volt a mesterséges intelligencia alkalmazásáról az orvosbiológiai kutatásokban, a víruskutatásban, a genomikai nyelvmodellekben és a természetvédelemben is.

Bár a Program elég sűrű volt, az előadások után lehetőség volt a részvevőknek feltenni pár kérdést. A Mesterséges Intelligencia szekció előadásait pedig egy kerekasztal beszélgetés követte, ami keretében a téma szakértői megoszthatták véleményüket.

Köszönjük Mindenkinek a részvételt.

A Konferencia Programja itt érhető el.

Fényképek