Kép

A Networkshop egy évente megrendezett konferencia a magyar informatikusok, számítógépes hálózati szakemberek, valamint informatikát használó könyvtárosok, kutatók és oktatók számára.

A 2023-as Networkshop konferenciát a veszprémi Pannon Egyetem rendezte, melyen az ELIXIR részéről Dr. Barta Endre, a Debreceni Egyetem oktatója vett részt. A konferenciát 1992 óta szervezi a Hungarnet egyesület, melynek a hazai közoktatási-, felsőoktatási-, kutatási- és közgyűjteményi intézmények a tagjai.

A szervezés magas színvonalú volt. A korábbi konferenciákhoz hasonlóan voltak plenáris előadások és utána párhuzamos szekciók. A témákkal kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy összefüggésben az elmúlt évek trendjeivel egyre jelentősebb a könyvtárak szerepe a digitalizációban. Sajnálatos módon a jelentős informatikát használó tudományos kutatásokkal (pl. bioinformatika, genomika) kapcsolatos előadások most nem kaptak helyet a programban.

Az ELIXIR közösség számára a legizgalmasabb kérdés az új, a Debreceni Egyetemen telepített Komondor szuperszámítógéppel kapcsolatos előadások voltak. A leglényegesebb információkat Dr. Fekete Attila, a KIFÜ irodavezetője mondta el. A klaszter valóban fantasztikus teljesítményű és nagy segítséget jelent majd a kutatásokban. Egyenlőre a Komondor szuperszámítógépen nincsen  genomikai domén és egyenlőre nem is tervezik a létrehozását. Ez érthetetlen több szempontból is. A genomika mára a csillagászat és a közösségi média mellett a legjelentősebb Big Data domén lett. Mind tárolási, mind hálózati, mind feldolgozási szempontból óriási kapacitásokat igényel. Ráadásul a genomikai adatok feldolgozása a szuperszámítástechnikai környezetben más megközelítést igényel, mint a „hagyományos” szuperszámítástechnikai alkalmazások.

Dr. Barta Endre már korábban is jelezte az egri Networkshop-on egy előadásban, hogy milyen fontos lenne a genomikának dedikált, központi szuperszámítástechnikai erőforrásokat allokálni. Az akkori KIFÜ vezetés részéről történt is ígéret arra, hogy megvizsgálják ennek lehetőségét. Sajnos ezen új információk alapján, ellentétben az összes többi ELIXIR-tag országgal, egyedül Magyarországon nem jut hozzá az akadémiai közösség központi, dedikált genomikai szerverekhez, adatbázisokhoz. Ez pedig jelentős versenyhátrányt jelent az orvosi, a molekuláris biológiai, a biotechnológiai és az agrárkutatásokban is.