Kép1

Dr. Hegedűs Tamás, a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetének kutatója  2023.06.20-án megvédte a „Membrán ABC fehérjék működése és gyógyszerkölcsönhatásai a 3D Bioinformatika tükrében” c.  doktori disszertációját.

Ezzel immár a második kutató, aki a bioinformatika tudományágban doktori fokozatot szerzett.

Az ABC (ATP Binding Cassette; ATP-kötő kazetta) membránfehérjék minden élőlényben fontos szerepet játszanak különféle vegyületek biológiai membránokon keresztül történő átjuttatásában. Az emberi ABC fehérjék hibás működése vagy termelődése különböző betegségek

kialakulásához vezethet, mint például a cisztás fibrózis, a Pseudoxanthoma elasticum, a DubinJohnson-szindróma, a II. típusú cukorbetegség és az adrenoleukodisztrófia. Továbbá a multidrog ABC transzporterek részt vesznek rákos sejtek kemoterápiás kezeléssel szemben mutatott ellenállóképességének kialakításában is. 

Dr. Hegedűs Tamás disszetrációjában két ilyen membránfehérje szerkezetét, dinamikáját és működését mutatta be részeletesen, valamint a membrán (ABC) fehérjékhez kapcsolódó (web) alkalmazásokat, mint például az AlphaFold2, valamint kitért az ezekhez kapcsolódó legújabb tudományos eredményekre is.

Kép2

A bíráló bizottság tagjai:

Dr. Simon István, Természettudományi Kutatóközpont – a Bizottság elnöke

Dr. Barta Endre, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – a Bizottság titkára

Prof. Dr. Győrffy Balázs, Semmelweis Egyetem

Dr. Szüts Dávid, Természettudományi Kutatóközpont

Prof. Dr. Csikász-Nagy Attila, Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Prof. Dr. Pongor Sándor, Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Prof. Dr. Patthy László, Természettudományi Kutatóközpont

Dr. Páli Tibor, Szegedi Tudományegyetem

A doktori védéshez gratulálunk!

A doktori mű itt letölthető magyar nyelven.