Kép

Megjelent Dr. Monostory Katalin kutatócsoportjának cikke Mangó Katalin első-szerzőségével a Scientific Reports folyóiratban, melyben Dr. Fekete János Tibor is közreműködött bioinformatikai elemzésekkel.

A neuroblasztóma a csecsemőket és kisgyermekeket érintő egyik leggyakoribb szolid daganatos megbetegedés, amelynek kezelésében gyakran alkalmazzák a ciklofoszfamidot.

A ciklofoszfamid egy prodrug, amelynek bioaktivációs és inaktivációs útvonalában a citokróm P450 2B6 (CYP2B6) az elsődleges katalizátor, a másodlagos enzim pedig a CYP2C19. A CYP metabolizmus hozzájárulhat a ciklofoszfamid nagyfokú farmakokinetikai variabilitásához, amely kedvezőtlen terápia kimenetelhez és klinikailag jelentős mellékhatások kialakulásához vezethet. A vizsgálatok célja volt, hogy feltárják a kutatók a CYP2B6 és CYP2C19 farmakogenetikai variabilitásának szerepét a terápiás hatékonyságban, valamint a mellékhatások megjelenésében ciklofoszfamid terápia alatt álló neuroblasztómás gyermekeknél (N=50).

A kutatók megállapították, hogy a  ciklofoszfamid által kiváltott hematológiai toxicitás minden beteget érintett és nagymértékű volt, míg csak néhány beteg esetében alakult ki mérsékelt hepatorenális toxicitás. Kimutatták, hogy a normál/rapid CYP2B6 fenotípussal rendelkező betegek körében szignifikánsan gyakrabban fordult elő limfopénia, trombocitopénia és monocitopénia, valamint májtoxicitás, míg a vese,- illetve húgyhólyag toxicitás (haemorrhágiás cistitis) nem mutatott CYP2B6-függést. Továbbá, a kezelés kimenetelében szignifikáns prognosztikai tényezőknek bizonyult a betegek életkora (<1,5 év, P=0,03) és női nem (P≤0,02), azonban a betegek CYP2B6 vagy CYP2C19 fenotípusával nem mutattak ki összefüggést.

Összegezve, eredmények hozzájárulhatnak a CYP2B6 variabilitás szerepének megértéséhez a ciklofoszfamid terápiát követő mellékhatások kialakulásában.

A cikk itt olvasható.