BioTEchX

Október 4-6 között rendezik Európa legnagyobb gyógyszeripari konferenciáját, a BioTechX-t Bázelben.

A témák között szerepel az adatkezelés, a mesterséges intelligencia és a személyre szabott orvoslás is. A célcsoport a gyógyszeripar és az egészségügy területén kutatók és dolgozók, valamint ipari partnerek.

A konferencián számos érdekes előadást hallhatnak a résztvevők.

A svájci ELIXIR által szervezett panelbeszélgetés címe: "Megbízható kutatási környezetek az élettudományi adatok megosztásához" címmel

- Időtartam: 40 perc (vita és kérdések)

- blokk:  "Bioinformatika + in silico K+F"; második nap (október 5., 17:25)

Az ELIXIR-ben részt vevő intézmények tagjainak kedvezményes ár vehető igénybe.

A kedvezmény kódért kérem keresse: Despoina Sousoni, despoina.sousoni@elixir-europe.org

A panelbeszélgetés háttere

Az adatközpontú kutatások hatása egyre inkább attól függ, hogy a kutatók képesek-e hozzáférni az érzékeny adatokhoz, és nagyméretű, reprezentatív adathalmazokat létrehozni az elemzésükhöz, ami egyre inkább rámutat arra, hogy a biztonsági szempontból minősített adatokon végzett kutatásokhoz biztonságos elemzési környezetekre van szükség.

Ezeket az adatkészleteket megbízható kutatási környezetekben (Trusted Research Environments, TRE) kell elhelyezni és kezelni, amelyek biztosítják az adatokhoz való hozzáférést és az elemzést, miközben megbízható adatkezelést, irányítást és technológiát biztosítanak.

Az érzékeny vagy korlátozottan hozzáférhető adatokat tartalmazó TRE-k azonban nagyon széttagoltak, és nincs olyan közös referenciaarchitektúra, amely lehetővé tenné a TRE-k közötti összekapcsolhatóságot és interoperabilitást. E széttagoltság megszüntetése és a különböző érdekelt felek közötti együttműködés elősegítése érdekében a TRE-k hálózatán keresztül létre kell hozni az érzékeny és korlátozottan hozzáférhető adatokkal kapcsolatos nagyszabású partnerségek keretét.

Az ELIXIR egy szakértői panel részvételével rendezi meg ezt a vitát, amelynek célja, hogy elősegítse az együttműködésen alapuló megközelítést e kérdések megoldása érdekében.

Regisztrálni szeptember 29-ig lehet itt:

A konferencia honlapjahttps://www.terrapinn.com/conference/biotechx/index.stm