mta védésSzeptember 28-án védte meg MTA doktori címét Dr. Monostory Katalin, a HUN-REN TTK csoportvezője, az ELIXIR Magyarország vezető kutatója.

Az Eötvös Loránd Kutatóhálózaton belül működő Természettudományi Kutatóközpontban a Metabolikus Drog-interakciók Kutatócsoport kutatócsoportjának vezetőjeként az úttörő kutatások élvonalában dolgozik. Szakterülete a gyógyszerbiztonság, a metabolikus gyógyszer-kölcsönhatások, a farmakogenetika és a gyógyszer-metabolizmus. Katalin kutatási hozzájárulásai nemcsak a citokróm P450 enzimek megértését bővítették, hanem a tumorok gyógyszeranyagcseréjével kapcsolatos kemoterápiás rezisztencia terén is utat törtek a fejlődésnek.

Monostory Katalin kiváló tudós, akinek figyelemre méltó pályafutása kiemelkedő nyomot hagyott a farmakológia és a gyógyszeranyagcsere területén. Tudományos útja szilárd biológiai alapokkal kezdődött, és 1998-ban a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett doktori címet. Katalint a tudás fáradhatatlan keresése a budapesti Állatorvostudományi Egyetem kísérleti toxikológiai posztgraduális tanulmányaihoz és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem további mesterképzéséhez vezette.

Aktív részvétele a tudományos társaságokban, többek között a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaságban és a Nemzetközi Xenobiotikai Társaságban is alátámasztja elkötelezettségét a farmakológiai kutatások globális előmozdítása iránt. Kiemelkedő munkássága elismeréseként Monostory Katalin számos elismerésben részesült, többek között a Magyar Transzplantációs Társaság Ullmann Imre-díjában és a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság Knoll-Szolcsányi-díjában.