mabit

A Magyar Bioinformatikai Társaság által, az ELIXIR Magyarország, és a Magyar Tudományos Akadémia Bioinformatikai Osztályközi Tudományos Bizottsága támogatásával szervezett 2023-as konferencia november 10-én került megrendezésre, és számos érdekes témával és kiváló szakemberrel várta az érdeklődőket.

Bioinformatikai algoritmusok

Az első szekcióban Dr. Dosztányi Zsuzsanna vezetésével a bioinformatikai algoritmusok álltak a középpontban. A szekciót Prof. Pongor Sándor köszöntése nyitotta meg, majd a résztvevők betekintést kaptak az evolúciós genomika területére. Szöllősi Gergely a gépi tanulás alkalmazásáról beszélt, kifejtve, hogyan modellezhetők a ko-evolúciós függőségek a biológiai skálán. Dr. Ligeti Balázs a genomikai nyelvmodellek mikrobióm-kutatásban történő felhasználásáról, míg Erdős Gábor az AIUPred nevű új mély tanulásos módszerről tartott előadást a rendezetlen régiók predikciójára. A szekcióban további érdekes témák is terítékre kerültek, mint például a mutációs mintázatok biológiai és informatikai szempontból történő összehasonlítása, valamint a transzformer és rekurrens architektúrát egyesítő hibrid neurális hálózatok alkalmazása bakteriofágok és plazmidok detektálására.

 

Szerkezeti Bioinformatika

A második szekcióban Prof. Gáspári Zoltán irányításával a szerkezeti bioinformatika területe került fókuszba. A résztvevők olyan témákban mélyülhettek el, mint a hidratáció szerepe a gyógyszertervezésben, az online fehérjeszerkezeti adatbázisok SH2 doménekre vonatkozóan, valamint a fehérjék másodlagos szerkezetének jóslása. Lukács András például a szürke zónában tett előrejelzésekről beszélt, melyek a fehérjék másodlagos szerkezetét érintik.

 

Rendszerbiológia

A harmadik szekcióban Prof. Csikász-Nagy Attila elnökletével a rendszerbiológia területe került bemutatásra. A szekció során Papp Balázs kiemelte a metabolom evolúciójának és humán betegségekkel való kapcsolatának fontosságát. Szalai Bence a tumorsejtek gyógyszerérzékenységének predikciójáról tartott előadást, míg Mikulecz Benjámin Áron egy egyszerű, kompartmentalizált rendszerben a hibaküszöb szerepét elemezte. A résztvevők továbbá betekintést nyerhettek a sejtek transzkriptomikai korának meghatározásába öregedési órák segítségével, valamint a számítógépes sejtszimulációk hatékonyságába a gyógyszerfejlesztés területén.

 

Orvosi bioinformatika

A konferencia záró szekciójában Prof. Győrffy Balázs vezetésével az orvosi bioinformatika területén elért eredmények kerültek bemutatásra. Az előadásokban szó esett transzkriptomikai és fehérje-fehérje kölcsönhatási hálózatelemzésekről gyógyszercélpontok azonosításáról, a kissejtes tüdőrák genomikai jellemzéséről, valamint vesetumorok célzott terápiás célpontjainak kifejeződéséről. A szekcióban szerepelt továbbá egy izgalmas prezentáció, amely az arc fotó alapú biológiai óra elemzéséről szólt mortalitás és foglalkozások terén.