Gratulálunk Dr. Menyhart Otíliának, hogy a "Multi-omics approaches in cancer research with applications in tumor subtyping, prognosis, and diagnosis" című tavalyi cikke elérte a "highly cited" kategóriát a Web of Science adatbázisában.

A cikk rövid összefoglalása:

A sok adatot generáló, nagy áteresztőképességű módszerek lehetővé teszik a sejten belüli molekuláris szerveződés részletes elemzését, azonban a genom, transzkriptom, proteom, metabolom és mikrobiom különálló vizsgálata nem feltétlenül vezet ok-okozati összefüggések feltárásához. Ezen szerveződési szintek integrálása azonban páratlan lehetőséget kínál komplex megbetegedések, mint például a rosszindulatú daganatok hátterében álló mechanizmusok megértésére.   

Összefoglaló közleményünkben bemutatjuk a multi-omika nyújtotta lehetőségeket a tumorok osztályozásában, a diagnosztikában és a prognózis felállításában, bemutatjuk az adatintegrációban használatos algoritmusokat és taglaljuk az egyes omikai stratégiák klinikumot érintő eredményeit, és az elterjedésük előtt álló fő kihívásokat. 

Referencia: Menyhárt O, Győrffy B. Multi-omics approaches in cancer research with applications in tumor subtyping, prognosis, and diagnosis. Comput Struct Biotechnol J. 2021;19:949-960.