Az ELIXIR koordinálja, fejleszti az élettudományok területén keletkező adatok számítógépes elemzéséhez szükséges erőforrásokat egész Európában, ezáltal a kutatók könnyebben hozzájuthatnak, elemezhetik és megoszthatják a kutatási adatokat. Az ELIXIR tudományos és műszaki tevékenységeit öt platform és számos közösség látja el. A platformok szakértőkkel együttműködve határozzák meg egy adott terület stratégiai lépéseit és a nyújtható szolgáltatásokat mint például a képzés vagy az adatok feldolgozása. A közösségek összekapcsolják az egy azonos szakterületen dolgozó kutatókat, illetve a saját vizsgálatukhoz kapcsolódó területen további szolgáltatásokat fejlesztenek és osztanak meg egymással. Az ELIXIR célja egy globálisan is meghatározó bioinformatikai infrastruktúra kiépítése.

Az ELIXIR Hungary az ELIXIR szervezetének magyarországi csomópontja, amely 2019-ben jött létre. Vezető intézménye a Természettudományi Kutatóközpont. A csomópont vezetője nemzeti szinten felügyeli az ELIXIR tevékenységeket. Eredetileg tizenkettő tag, nyolc egyetem és négy kutatóintézet volt, ami az elmúlt években két új taggal bővült, így már 14 tagintézménye van.

Az egyes Csomópontok koordinátorainak feladatait a Technikai és Oktatási Koordinátor csoportok fogják össze, amelyek rendszeres találkozók és telekonferenciák keretében segítik egymás munkáját és támogatják a közös európai célok elérését.

A)  A Csomópontvezető (Head of Node) fogja össze a Csomópontok működését.

B) A Technikai koordinátorok (Technical Coordinators) a Csomópont tevékenységeihez szükséges infrastruktúra területén nyújtanak segítséget.

C) A Képzési koordinátorok (Training Coordinators) a Csomópont által biztosított képzések területén felelősek a koordinációért.

Tovább az ELIXIR Europe honlapjára

ELIXIR hálózat