MABIT

 

A Bioinformatika egy multidiszciplináris terület, amely a biológia, matematika, fizika, informatika, farmakológia és orvostudomány határterületén levő kérdésekkel foglalkozik. Bár Magyarországon a ezen tudomány területek művelése nagyon erős, a bioinformatika területén lemaradásunk van. A 2007-ben alapult Magyar Bioinformatikai Társaság célja ezért, hogy erősítse a bioinformatikai kutatásokat Magyarországon azáltal, hogy hidat épít az előbb felsorolt tudományterületek kutatói közé különböző szemináriumok, találkozók és konferenciák szervezésével és tagjainak a bioinformatika tanításában való részvételével.

Az elmúlt évek során a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmával rendezi meg a Társaság a Bioinformatika Éves Konferenciát, amin a szenior előadók mellett a fiatal PhD hallgatók is bemutathatják legújabb bioinformatika témájú kutatásaik eredményeit. Emellett rendszeresen szervez a Társaság szemináriumokat, amelyek előadói olyan magyar kutatók, akik jelentős eredményeket értek el a bioinformatika területén hazai vagy külföldi kutatóhelyeken, illetve akik valamilyen új bioinformatika technikát, algoritmust, programozási nyelvet mutatnak be. Idén először, a Magyar Biokémiai Egyesület és a Magyar Genetikusok Egyesülete által szervezett „Hungarian Molecular Life Sciences 2023” konferencián a Társaság önálló szekcióval képviselte magát. A Társaság által szervezett előadások szemináriumok és konferenciák előadási felkerülnek a Társaság youtube csatornájára, ahol az előadások szabadon visszanézhetők és korábbi előadások is megtalálhatók.

A Társaság 2020-ban hozta létre a Bioinformatika TDK különdíjat, amelynek célja, hogy a hazai egyetemeken folyó bioinformatikai kutatásokkal kapcsolatos TDK dolgozatok szerzőit elismerje és ezáltal motiválja. A Díj nem jár anyagi támogatással, de lehetőséget ad a Díjat elnyerő fiatal hallgatóknak, hogy az éves Bioinformatika konferencián bemutathassák a munkájukat és ezáltal a magyar bioinformatikai társadalom előtt ismertté váljanak.  Eddig a következő hazai egyetemek kapcsolódtak be a programba: Állatorvostudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudományegyetem.

    A MABIT célja, hogy erősítse a bioinformatikai kutatásokat Magyarországon azáltal, hogy hidat épít a matematikusok, informatikusok, biológusok és farmakológusok közé. A társaság ezért különböző szemináriumokat, találkozókat és konferenciákat szervez és aktívan részt vesz a bioinformatika tanításában Magyarországon.

Kapcsolat: tovább a MABIT honlapjára