Kép

Megjelent Dr. Szluka Péter, Dr. Csajbók Edit és Prof. Dr. Győrffy Balázs és cikke a Scientific Reports D1-es rangú folyóiratban „Kapcsolat a bibliometriai mutatók és az egyetemi rangsorok között” címmel

A kézirat a nemzetközi egyetemi rangsorok és a különböző bibliometriai tényezők közötti kapcsolatot vizsgálja. A tanulmány négy kiemelkedő rangsorolási rendszer 300 legjobb egyetemére összpontosít. Ezek a Times Higher Education World University Ranking (THE), QS World University Rankings (QS), ShanghaiRanking-Academic Ranking of World Universities (ARWU) és U.S. News Best Global Universities Ranking (USNews). A kutatás a rangsorokban elfoglalt helyezéseket, a mérettel kapcsolatos paramétereket és a bibliometriai mutatókat értékeli ezekben a rangsorokban, a szcientometriai paramétereknek az egyes rangsorokban eltérő súlya van. A rangsorbeli pozíciókat befolyásoló legfontosabb tényezők közé tartoznak az idézettség, a nemzetközi hírnév és a kutatók száma, bár a korreláció erőssége a rangsorolási rendszerek között eltérő. A méretfüggetlen mutatókban (QS és THE) kiemelkedő egyetemek általában kevesebb hallgatóval rendelkeznek, míg a nagy hatású kutatás jelentősen javítja az ARWU és USNews rangsorokban elfoglalt helyezéseket. A tanulmány tudományágspecifikus különbségeket is feltár: a THE-ben a legjobb egyetemek nagyobb aktivitást mutatnak a társadalomtudományok területén, míg a USNews és a QS-ben jobban teljesítő egyetemek több publikációt közölnek a természettudományok, a technológia és az orvostudományok területén, és alacsonyabb pontszámot érnek el a társadalomtudományok területén.

Összességében ez a kézirat átfogó elemzést nyújt a tudománymetriai paraméterek és az egyetemi rangsorok közötti kapcsolatról, ezzel segítve a döntéshozókat azon paraméterek kiválasztásában, amelyekkel javíthatják intézményeik rangsorát. Továbbá a rangsor dinamikájának jobb megértése révén segít bevonzani a leendő hallgatókat.

A teljes cikk itt elérhető.